HUDEN

Huden som är vårt största synliga organ har en stor uppgift, den är livsviktig för vår hälsa och hela vårt välbefinnande. Hudens tillstånd kan till och med ha en betydande inverkan på vår självkänsla.

Förutom att huden är kroppens första försvarare mot bakterier och virus, så ska den också skydda och avlasta våra inre organ. Hudens uppgift är också att reglera kroppstemperaturen, bilda D-vitamin med hjälp av solen, samt lagra vätska och fett. Men den har också en signalfunktion till omgivningen, ex som när man blir generad och huden rodnar, men den signalera också vår egen doft. Men den är också mycket känslig och kan känna av den allra lättaste beröringen likväl som smärta. 

Huden har också förmågan att ta upp ämnen den kommer i kontakt med, dvs det man smörjer på huden tas direkt upp av kroppen.

När hudens funktioner inte fungerar som de ska, tex när de inte avlastar de inre organen, visar det sig på huden. Det kan vara pormaskar, torrhet, pigmentförändringar, ökad behåring, rynkor, acne, eksem och mycket annat.


Om nu huden är vårt största organ och med så många livsviktiga funktioner och dessutom en transportör till våra inre organ, är det då inte viktigt att tänka på hur vi sköter den?

 

Hur sköter vi huden?
Tyvärr är vi alltför renliga idag, vi tvättar sönder vår hud flera gånger per dag, dag ut och dag in. Huden blir skadad, skyddslös och torr. Varje gång vi tvättar oss försvagas hudens immunförsvar som är vår barriär mot mikroorganismer, bakterier, virus, kemiska farliga ämnen mm. Det tar flera timmar för huden att balansera sig. 

Använder vi dessutom effektivare och starkare rengöring, rubbar vi också hudens balans av fett, fukt och skydd och den hinner inte återskapas i den takt vi förstör den.

Effekten av söndertvättad och skadad hud blir att den är mer mottaglig och genomtränglig för ämnen utifrån, samt vi får ett sämre näringsupptag. 

  

Vad använder vi för produkter?

När huden har den stor förmåga att ta upp ämnen som den kommer i kontakt med, är det viktigt att välja bra hudvårdsprodukter. Detta vill säga att vi kan hjälpa och stödja de inre organen samtidigt som vi ger näring till huden.

Använder vi produkter av dålig kvalité på söndertvättad hy, kan de ämnena komma djupare in på snabbare tid.

Vi använder STORA mängder av hudvård, det mesta av det vi köper är direkt skadliga för både oss själva, vår natur och våra djur. Det är ingredienser som täpper till huden. Det är ingredienser som är giftiga för vattenlevande organismer, dvs ämnen som förstör vår fauna och vår natur. Det är ingredienser som förstör vår fortplantningsförmåga och lagras i våra kroppar som sen ger oss sjukdomar.

Det är dags att vi börjar tänka på vad vi stoppar i vår kundkorg och vad vi använder till vår hud och kropp!!!

 

Hudvårdens historiska användning.

Syftet med kroppsvård och kosmetika har varit detsamma i tusentals år. Det är att skydda och mjukgöra huden, hjälpa den att behålla sin spänst och ge den bästa möjliga förutsättningar för att skydda mot både ålders- och miljörelaterade skador. När det gäller färgkosmetika är syftet att dölja eller framhäva vissa drag.

De produkter som arkeologer grävt upp och som sedan lyckats analyseras innehåller ofta vegetabiliska oljor eller animaliskt fett, ros, bivax, naturliga pigment och kryddor. Ingredienser som alltid har fungerat och som dessutom är självproducerande, främjar ett bra natur och djur liv, samt ger oss mat.

Kunskapen om växternas inneboende kraft är en gammal 1000-årig kunskap, som gått från generation till generation. Detta är en kunskap som vi ska ta tillvara på, den ger oss inte bara näring och omvårdnad utan den främjar även vår överlevnad.

 

Släpper du in vem/vad som helst i ditt hus?
Släpper du in vad som helst i din kropp, själens boning?